V Levoči sa začne 12. česko-slovenská filmologická konferencia

20.10.2009 Levoča

Filmovému dielu Bélu Balázsa sa bude venovať 12. česko-slovenská filmologická konferencia, ktorá sa začne vo štvrtok (22.10. ) v Levoči.
Jej zámerom je aj kritická kolaudácia aktuálneho stavu myslenia o filme na Slovensku. TASR o tom informoval Slovenský filmový ústav (SFÚ).
Tohtoročné stretnutie filmológov bude niesť názov Béla Balázs - chvála filmového umenia a potrvá do nedele (25.10. ). Zámerom je reflexia diela významného maďarského filmového tvorcu a priekopníka filmovej teórie prvej polovice 20. storočia.
Organizátori podujatia, Asociácia slovenských filmových klubov, SFÚ spolu s Katedrou filmovej vedy Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, Mestským kultúrnym strediskom Levoča a Spišským múzeom v Levoči sa zamerali na časť života Bélu Balázsa i na jeho tvorivé aktivity spojené s Českom a Slovenskom.
\"Konferencia o Bélovi Balázsovi na Slovensku je predovšetkým príležitosťou pre zviditeľnenie a adekvátne docenenie jeho pozície v rámci filmových štúdií, \" vysvetľuje voľbu témy Martin Kaňuch, redaktor edičného oddelenia SFÚ.
Organizátori sa zamerali predovšetkým na novú formálnu reč a poetiku filmu maďarského autora a pozornosť upriamili aj na súvislosti myslenia o filme s dôrazom na klasické filmové teórie i na súčasné štúdiá filmu a vizuálnej kultúry. Účastníci konferencie sa budú venovať aj interpretácii Balázsovej režijnej, scenáristickej a dramaturgickej tvorby. Predstavia tiež tému spolupráce Balázsa s česko-slovenskými filmovými tvorcami.
Na podujatí vystúpi so svojimi príspevkami 18 účastníkov. Pôjde predovšetkým o českých a slovenských filmových vedcov, teoretikov, estetikov, pedagógov i študentov filmovej vedy, teórie a estetiky.
Prvé stretnutie takéhoto druhu sa konalo v roku 1997 a striedavo sa uskutočňuje na Slovensku i v Českej republike.
 

Vyberte región